Search

Corona virus: Positive parenting


Disebabkan isu CoronaVirus yang sedang berlaku di atas muka bumi ini, ibu bapa disarankan untuk memberi pendidikan kesihatan dan pengetahuan yang betul kepada anak-anak dan tidak menakut-nakutkan mereka.


Dari aspek psychology, ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam memastikan kesejahteraan dan kesihatan emosi anak-anak serta perkembangan yang sempurna.

Memandangkan perkembangan emosional anak kita berkait rapat dengan apa yang kita tunjukkan atau sampaikan, adalah penting untuk kita memastikan isu coronaVirus ini tidak menjadi punca gangguan emosi anak-anak. Perlu diingatkan bahawa dalam apa juga keadaan wabak yang sedang melanda, pengajaran atau informasi yang di sampaikan kepada Anak-Anak akan menjadi asas kepada perkembangan kesihatan emosi dan hubungan sosial mereka kelak.


Mungkin ada di antara kita yang beranggapan, jika kita menakut-nakutkan atau mengeluarkan arahan, ia akan memberi kebaikkan kepada anak-anak. Ye betul. Namun negatif enforcement ada kesan sampingan. Tugas kita sebagai ibu bapa adalah untuk menyiapkan anak-anak untuk menghadapi masa depan dan kebarangkalian tetapi tidak secara keterlaluan. Sifat ibu bapa yang terlalu melindungi dan memberi anak anak pengajaran melalui “ketakutan” atau “amaran” ini di panggil helicopter parenting. Ia tidak digalakkan terutama sekali ketika keadaan coronaVirus sedang hangat diperkatakan. Hal ini boleh memudaratkan anak anda dalam jangka masa panjang terutama dari aspek emosi dan nilai (value) yang akan mereka pegang sehingga dewasa.

Contoh “helicopter parenting statement” (niat melindungi anak-anak tetapi dengan amaran) yang selalu kita dengar:

“If you do not wash your hand, you will die of corona Virus” [negative enforcement]

Perkataan ini tidak di galakkan kerana is akan memberi impak yang tinggi terhadap emosi anak-anak dan membentuk persepsi mereka. Sebaliknya, ibu bapa boleh menukar cara perkataan dan berkata:

“If you wash your hand, you will be able to fight Corona Virus” [positive enforcement]

Positive enforcement ini sgt penting dalam masa keadaan dunia yang sedang berhadapan dengan wabak Covid-19 ini.

Sebagai ibu bapa, kita harus prihatin dengan apa yg kita kata dan informasi yang kita Kongsi dengan anak-anak kita kerana ia akan memberi impak kepada perkembangan emosi anak-anak kita.

Semoga bermanfaat dikongsi bersama.

5 views

Lets Get in Touch!

Contact

Dr Hjh Azuraida Shahadan

Akademi Minda by DrAzu Training Academy & Consultancy

Suites 3-10, 3rd Floor North Block The AmpWalk Jalan Ampang

55000 Kuala Lumpur

Email: dr.azuraidaacademy@gmail.com

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon

Proudly Designed by XnR Technologies Sdn Bhd